Drogprevenciós kisfilm-készítő verseny díjazottjai PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 13. szerda, 11:52

A dizájnerdrog-fogyasztás visszaszorítása érdekében fiatalok bevonásával drogprevenciós kisfilmpályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet.

A III. Országos Drogprevenciós Kisfilm-készítő versenyen a 35 éven aluli fiatalok saját korosztályuk számára megfogalmazták, hogy nem ciki NEM-et mondani a drogra. Bemutatták, hogyan lehet a designerdrogoktól teljesen függetlenül élni, helyette milyen egészséges, értékes alternatívákat látnak, szeretnének a saját életükben. Elmondták, mit várnak a felnőttektől, a családtól, az iskolától, barátaiktól a szermentes élet érdekében.

A legfeljebb 15 perces kisfilmek lehettek animációk, videó-, báb-, rajz-, gyurma- vagy dokumentumfilmek.

A filmek megtekinthetőek a www.designerdrog.hu illetve awww.dizajnerdrog.hu internetes címen egyaránt elérhető honlapon.

I. helyezett - Szintetika

Van két srác. Ricsi és Szecska. Ricsinek Happy az élete, mindene megvan: család, barátok, barátnő, jól megy a suli… Szecskának nincsenek barátai, "csak" a geng, a suli gáz, barátnője elhagyta, mert drogozni kezdett, szecsjka számára menő az állandó pörgés, csak a flash érdekli, álandóan a haverokkal lóg. A sulit nagy ívben kerüli. Kettejük történetét párhuzamosan láthatjuk, míg nem elérkezik mindkettejük életében a fordulópont. Ricsi addig boldognak hitt életet egy csapásra megváltozik, szecska pedig egy átpörgött, majd átkinlódott éjszaka után úgy dönt, neki nem kell több flash, nem kell a szétcsúszás, egyszer s mindenkorra felhagy a szerekkel és új életet kezd. Filmünk bemutatja a droghasználat hátrányait,a lecsúszás lépcsőfokait, valamint azt, hogy egy függőségtől hogy lehet megszabadulni segítséggel, hogyan lehet normális életet élni drogok nélkül. Filmünk az emberi kapcsolatok szerepére és fontosságára épül.

II. helyezett - Szerintünk

Meg akartuk mutatni, hogy nem csak elborzasztó drogprevenciós filmet lehet készíteni. Az embereknek az ilyen témájú filmektől rögtön a "felnőttek" által lefestett sötét kép ugrik be ahogy egy kócos, sovány drogos csaj épp lövi magát. Próbáltunk elrugaszkodni az éppen a " dílertől" vett, majd elfogyasztott drog - tipikus útvonalától (amiket általában egy ilyen témájú filmben láthatunk). A mi filmünk pozitív. A miért nem kábítószerezünk , dizájner drogozunk kérdésre válaszol.

III. helyezett - Miss Designerdrog

A film egy metafóra. Egy fiú sorsát látjuk öngyilkosságtól vissszafelé. Ahogy elemésztik a dizájner drogok, milyen a családban a szerepe, hogyan lesz "szerelmese" a csábító "miss dizájnerdrogoknek". A film rávilágít arra, hogy milyen veszélyekkel jár a felelőtlen "partyzás", ha nem találja a helyét a fiatal.

NDI különdíj - Ismeretlen ismerős

Egy fiú szülei és barátai találgatják a fiú képzeletbeli halálának okait. Szilágyi Gyermekotthonban készült a film a Gyermekszem Filmszakkör keretében.
A Gyermekszem 4 filmmel pályázott, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda az alkotó csapatot díjazta.

 

Keresés

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa362
mod_vvisit_counterTegnap266
mod_vvisit_counterEzen a héten2170
mod_vvisit_counterMúlt héten2138
mod_vvisit_counterEbben a hónapban7585
mod_vvisit_counterMúlt hónapban9813
mod_vvisit_counterÖsszesen362225