Szarvasi KEF prevenciós előadásai PDF Nyomtatás E-mail
2015. február 26. csütörtök, 07:21

Egészségvédelmi és prevenciós célzatú előadások általános iskolák felső tagozatosainak számára pedagógusok bevonásával 5 alkalommal.

Amikor egy iskolában drogprevenciós programokat szerveznek a tanulóknak, akkor elsősorban az elsődleges prevenciót valósítják meg.  Az elsődleges prevenció legfontosabb célja, hogy kialakítson a fiatalokban egy olyan egészségszemléletet, amelynek hatására képessé válnak visszautasítani a drogokat. Nagyon fontos, hogy a fiatalok korrekt és hiteles tájékoztatást kapjanak a különböző drogokról, az egészségügyi károkról. Fontos, hogy az esetleges használók tisztában legyenek tetteik, szerhasználatuk következményeivel, lehetőségeikkel és egyéb a kábítószerekhez kapcsolódó kérdésekkel. Ezzel nem csak önmagukat óvhatják meg, hanem a társadalom többi tagját is.

A HBSC és az ESPAD vizsgálatok alapján megállapítható az is, hogy a Magyarországon a diákság alkoholfogyasztása és dohányzása meghaladja az európai átlagot (1. táblázat).

 

Lerészegedés, nagyivás

Dohányzás

Európa

Diákok 47 % volt már részeg,

39% előfordult nagyivás az előző hónapban

Diákok 54 % dohányzott már életében, 28% havi rendszerességgel dohányzik, 17 % napi rendszerességgel

Magyarország

Diákok 60 % volt már részeg,

45 % előfordult nagyivás az előző hónapban

Diákok 66 % dohányzott már életében, 37 % havi rendszerességgel dohányzik, 25 % napi rendszerességgel

Forrás: 2011-es, harminchat európai országra kiterjedő ESPAD felmérés a diákok alkohol és dohányzási szokásairól (KARDOS, T., 2012)

A prevenció fontos feladat. Testi- lelki egészségben felnövekvő gyermeket szeretnénk látni városunkban. A gyermekekkel tanítási órák keretében foglalkoztunk. Az órák menete bevezető beszélgetéssel kezdődött, amit filmvetítés követett. Végezetül a film tapasztalatait, mondanivalóját közösen megbeszéltük.

Tényeket és számadatokat ismerhettek meg a fiatalok a drogproblémáról és drogkultúráról, hogyan hatnak a drogok az elmére, hogy miért szednek az emberek drogokat, igazságot a gyakran használt drogokról.

A szenvedélybetegségek ismeretének jelentőségét a következő idézettel lehet összefoglalni: „A drog által kínált intenzív élmény gyakran erősebb, mint a felnőttek józan szavai, már csak azért is, mert mi, akik nem próbáltuk, a fiatal drogfogyasztó szerint nem tudunk eleget, és nem érthetjük a szenvedélye  lényegét, ezért érvelésünk az ő számára hiteltelen. Emiatt is fontos, hogy megismerkedjünk a különböző szerek hatásaival és a drogfüggővé válás folyamatával; csak így lehetünk valóban hiteles irányítói annak a folyamatnak, amely elvezeti a fiatal fogyasztót a leállás szükségességének felismeréséhez.”

A szenvedélybetegséget, ha nagyon röviden akarjuk értelmezni, akkor kijelenthetjük, hogy a feszültség levezetésének rossz módja. A szenvedélyt, irányultságától, függően (pozitív vagy negatív), vagy veszélyességétől függően többféleképpen lehet értelmezni.

Az előadások időpontjai:

2015. 03. 11.

                                          2015. 03. 18.

                                          2015. 03. 25.

                                          2015. 04. 01.

                                          2015. 04. 10.   

Szarvas városban található általános iskolák osztályaiban

A szenvedélybetegség és a függőség szoros kapcsolatban van egymással. Sokszor nehéz meghúzni a határt a kettő között. Azonban amikor valaki erős, leküzdhetetlen vágyat érez, hogy szenvedélyét kielégítse, akkor már függőségről beszélhetünk. A vágy kielégítése (pl. az alkohol utáni vágyé) hoz ugyan némi enyhülést, de ez csak átmeneti. Ráadásul bűntudattal is párosul ez az enyhülés. Nem sokkal később újra kezdődik a sóvárgás és folytatódik az ördögi kör. Bár a szenvedélybeteg tudja, hogy veszélyezteti az egészségét, nem helyes, amit csinál, de nem tud nemet mondani, mert elveszti a saját cselekvése feletti kontrollt.

Szenvedélybetegsége gyakran hátrányt jelent az érintett személyre nézve, sőt környezetét is hátrányos helyzetbe hozhatja. Elveszíti az irányítást cselekedete felett, az abbahagyási kísérletek egy idő után mind kudarcot vallanak. Pszichológiai értelemben a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy viselkedésmód, amely a hétköznapokban normálisnak számít, dominánssá válik olyannyira, hogy erősen deviánsnak tekinthető.                                

Célunk az volt, hogy még azelőtt elmondhatjuk a fiataloknak az igazságot a drogokról, mielőtt egyáltalán hozzájuk nyúlnának, és ezzel lehetővé tegyük számukra, hogy az adatok ismeretében hozzák meg saját döntésüket, hogy örökre távol maradnak a drogoktól.

Fontos, hogy a gyermekek ismerjék a kendőzetlen igazságot, nehogy a drogok lerombolják a reményeiket és az álmaikat.

                                                                          Dr. Kantiné Szín Mária

 

Keresés

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa30
mod_vvisit_counterTegnap266
mod_vvisit_counterEzen a héten1838
mod_vvisit_counterMúlt héten2138
mod_vvisit_counterEbben a hónapban7253
mod_vvisit_counterMúlt hónapban9813
mod_vvisit_counterÖsszesen361893