Mi az a KEF? PDF Nyomtatás E-mail

2004. augusztusában hozta létre Szarvas Város Képviselő-testülete a Szarvasi KEF-et. De mit is rejt ez a betűszó, mi is a feladata?

A KEF a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum rövidítése. A 2000. július 4-én a Kormány, 2000. december 5-én pedig az Országgy?lés által elfogadott, „Nemzeti Stratégia a Kábítószer-probléma Visszaszorítására” címet visel?, „A Kormány kábítószer-ellenes stratégiájának koncepcionális alapjai” alcím?, de a köznyelvben csak „nemzeti drogstratégiaként” aposztrofált szakmai dokumentum alapján jöttek létre a helyi, regionális és megyei Kábítószerügyi Egyeztet? Fórumok. A dokumentum szerint:

„A Nemzeti Stratégia kulcstényezői a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok. Ezekben a bizottságokban a helyi állami, önkormányzati, civil és egyházi szervezetek képviseltetik magukat: a prevenció és a terápia világának szereplői, valamint az ezeket szervezeti szinten összefogó ÁNTSZ-ek, a közösségfejlesztés szervezetei, a gyermekjóléti szolgálatok, valamint az igazságszolgáltatás, a büntetés-végrehajtás, a rendőrség és az önkormányzat szakosított szerveinek képviselői. Ezek a 8-10 fős bizottságok gyűjtik össze a helyi drogproblémákkal kapcsolatos információkat, monitorozzák a változásokat, meghatározzák a legfontosabb rizikócsoportokat, megállapítják a közösségi prevenció célkit?zéseit, a terápia lehet?ségeit, egyben pedig a prevenciós, közösségfejlesztő és terápiás kapacitásokat is nyilvántartják. Biztosítják a helyi szolgáltatásokról szóló információk elérhet?ségét a helyi közösség tagjai számára. Évenként tervet készítenek a helyi feladatokról - összhangban a Nemzeti Stratégia célkitűzéseivel -, majd év végén beszámolót készítenek az elvégzett munkáról. A beszámolót a helyi közösség tagjaival megismertetik és elküldik a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságnak, az országjelentés elkészítése céljából.

Mi tehát a pontos feladata a Szarvasi KEF-nek? Hogy összegyűjtse azokat a szervezeteket, amelyek a városban a kábítószerügyi témával foglalkoznak, és közös cselekvésre bírja őket. Együtt könnyebb! A KEF segíti a résztvevőket abban, hogy közösen cselekedjenek, hogy hozzáférjenek a munkájukhoz szükséges információkhoz, hogy összefogva nagyobb tömegeket elérő, sikeresebb programokat tudjanak megvalósítani a szervezetek. Egyfajta minőségbiztosítást is jelent a Szarvasi KEF, hiszen amit a szarvasi szakemberek nagy része támogat, az hiteles program lehet.

A Szarvasi KEF tehát tájékoztat, segít, de önmaga nem, csak a tagszervezetei végeznek munkát. Feladata a fontosabb irányok kijelölése, az összefogás megteremtése.

Szarvasi KEF

 

Keresés

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa19
mod_vvisit_counterTegnap266
mod_vvisit_counterEzen a héten1827
mod_vvisit_counterMúlt héten2138
mod_vvisit_counterEbben a hónapban7242
mod_vvisit_counterMúlt hónapban9813
mod_vvisit_counterÖsszesen361882